Corset
victorian
În epoca victoriană, femeile trebuiau să fie căsătorite și să aibă grijă de soți și copii. Îmbrăcămintea era o parte esențială a societății victoriene. O femeie din clasa superioară avea servitori care se ocupau de toate treburile casnice, în timp ce femeile din clasa inferioară trebuiau să facă munca. Corsetele cu șireturi strânse și hainele bine ajustate însemnau că femeia aparținea clasei superioare.
În schimb, umflăturile și rulourile de pe corp indicau că femeia aparținea clasei inferioare. Exista o mare varietate de corsete. Pe măsură ce femeile victoriene s-au aventurat în activități sportive dominate de bărbați, au fost introduse diferite tipuri de corsete pentru a se potrivi ținutei sportive. Corseturile abdominale au fost create pentru femeile care așteptau un copil.
În epoca victoriană, la mijlocul și sfârșitul secolului al XIX-lea, era în vogă figura de clepsidră, accentul fiind pus pe crearea unei talii subțiri. În anii 1840 și 1850, dantelajul strâns a devenit popular. Corsetul era foarte diferit de predecesorul său în mai multe privințe. Corsetul nu se mai oprea la șolduri, ci se evaza și se termina cu câțiva centimetri sub talie. Corsetul avea curbe exagerate, mai degrabă decât o formă de pâlnie. Barele de oțel în spirală îmbrățișau forma siluetei. În timp ce multe corsete erau încă cusute manual pentru a se potrivi cu măsurile purtătoarei, exista și o piață înfloritoare pentru corsetele ieftine produse în masă.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, a existat o oarecare îngrijorare cu privire lalațurile strânse. Unii medici susțineau teoria conform căreia corsetul ar putea cauza probleme de sănătate, în special în timpul sarcinii, iar femeile care practicau dantelarea strânsă erau considerate sclave ale modei.
În realitate, dantelajul strâns era cel mai probabil cauza indigestiei și a constipației, dar rareori era cauza unei pleiade de afecțiuni asociate cu corseta strânsă la acea vreme, de la isterie la insuficiență hepatică.
În parte ca răspuns la pericolele percepute ale lațului strâns, dar și datorită interesului tot mai mare al femeilor pentru activitățile în aer liber, “corsetele de sănătate” au devenit populare la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1884, un medic german, Dr. Gustav Jaeger (1832-1917), a dezvoltat corsete de sănătate realizate din lână, descrise ca fiind moi și elastice. Erau, de asemenea, durabile și sensibile la mișcare.
Dr. Jaeger a susținut că lâna avea capacități curative și că l-a vindecat de problemele sale cronice de sănătate: excesul de greutate și indigestia. Un alt model a fost creat în 1887, un corset dermatologic cu o căptușeală din piele. Acesta a fost comercializat femeilor care își doreau o sănătate mai bună și care duceau un stil de viață viguros.
Dezavantajele corsetului permanent la vremea respectivă
-Asfixiere din cauza incapacității de a respira corect
-Infertilitate din cauza corsetelor foarte strâmte. Continuă avorturi spontane și infertilitate pe toată durata vieții. O femeie însărcinată care purta un astfel de corset risca să își piardă copilul.
.
Pentru a combina stilul vintage, trebuie să găsiți o rochie vintage autentică, cu o croială fermecătoare, cu un stil drept și ușor lejer, ca în moda vintage, puteți găsi acest tip de rochie la Madame Vintage.
Stilul corset Edwardian
.