Câte dintre voi ați stat în fața oglinzii în timp ce purtați un corset, admirând strânsoarea crestei – și apoi v-ați întors în lateral și ați constatat că profilul vostru lasă de dorit?
Toată lumea știe că purtarea unui corset strânge partea laterală a taliei (la nivelul oblicelor), dând iluzia unei talii mai înguste. Și ceea ce este interesant este că un corset poate face acest lucru și fără a reduce de fapt talia: în timp ce secțiunea transversală a trunchiului este de obicei ovală sau eliptică (mai lată de la o parte la alta decât din față în spate), un corset o transformă într-un cerc – pur și simplu exercitând o presiune bilaterală asupra corpului (de o parte și de alta a corpului) și permițând ca acel volum să se răspândească mai mult din față în spate.
Dezavantajul pe care îl resimt unele purtătoare de corsete, mai ales dacă au în mod natural un abdomen mai plat, este că adesea corsetul te face să pari mai lată din profil decât fără corset – acest lucru se datorează redistribuirii cărnii, combinată și cu grosimea corsetului (ești cu câțiva centimetri mai scundă sub corset).
Profilul corsetului tău poate avea două forme:
Pentru a simplifica, partea din față a corsetului poate avea două forme principale: poate fi complet plat sau poate fi “bombat” sau curbat pentru a crea o față mai concavă. Victorioșii erau cunoscuți pentru corsetele lor cu fronturi curbate și pentru burțile lor uneori exagerate (probabil mai exagerate în ilustrațiile medicale și în tipăriturile de modă decât în realitate), dar burta era considerată atractivă și feminină la acea vreme.
Dar, odată cu popularitatea corsetelor cu front drept S la începutul secolului, putem observa că acest lucru dădea iluzia unei talii și mai strâmte, deoarece cea mai mare parte a volumului venea din părțile laterale și puțin sau deloc din față. Se poate spune că, dacă ați lua un corset eduardian și un corset victorian cu aceeași măsură a taliei, corsetul eduardian ar putea părea mai strâmt din față, dar mai gros în profil.
Ilustrație de la începutul anilor 1900 care arată diferența dintre corsetul victorian “cu partea frontală bombată” din stânga și corsetul edwardian “cu partea frontală dreaptă” din dreapta (care determină o poziție înclinată în față).
O viziune a unui artist de la sfârșitul secolului al XIX-lea asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului atunci când se poartă un corset în stil victorian, probabil ca parte a propagandei edwardiene de promovare a corsetului “sănătos” în S.S.
Acum știm din imagistica modernă că această presupunere era incorectă (ficatul nu este împins în jos de corset).
Vreau să precizez aici că, oricare ar fi corsetul pe care personal îl găsiți mai “drăguț”, nu există un mod universal corect sau greșit pentru un corset (în ciuda propagandei edwardiene de mai sus). Unora le place o față concavă, bombată, în timp ce alții preferă o față extrem de plată și rigidă. Depinde adesea de estetica producătorului de corsete, de forma naturală a corpului tău, de efectul pe care îl cauți la un corset (inclusiv gradul de reducere a taliei) și de ceea ce ți se pare confortabil.
De aceea, dezbaterea despre corsetele drepte versus corsetele cambrate nu este doar subiectivă, ci și condiționată.
Depinde și de postura pe care doriți să o obțineți. Corseturile cu fața dreaptă și curbura în S obișnuiau să împingă corpul într-o postură prea corectă – nu se lăsau încovoiați, dar flexau și partea inferioară a spatelui într-un mod nefiresc.
Când mi-am făcut radiografii în timp ce purtam diverse corsete, chiropracticianul meu a constatat că corsetele cu front rigid, de inspirație edwardiană, promovau o curbură a gâtului foarte nefirească, cifotică. Corsetul îmi împingea pieptul în față, iar umerii și șoldurile înapoi, forțându-mi capul în față pentru a face contrabalans. Pentru unele persoane, acest lucru poate duce în cele din urmă la întindere a gâtului, dureri, dureri de cap cervicogenice etc.
Pe de altă parte, când purtam un corset de stil mai victorian, acesta îmi permitea să mențin o postură mai neutră, iar coloana mea vertebrală era într-o aliniere mai naturală. Așadar, doar pentru că un corset îți oferă o frunte plată nu înseamnă neapărat că ai o postura sănătoasă.
Câteva note de terminologie înainte de a începe să comparăm corsete – voi folosi termeni de profan pe cât posibil:
Când spun “secțiune transversală”, mă refer la planul transversal,
când spun “profil”, mă refer la planul sagital, iar când spun “vedere frontală”, mă refer la planul coronal.