Busturi de corset: istorie și diferite tipuri de busturi

Când vine vorba de corset, unele lucruri au fost întotdeauna adevărate. Încă din anii 1500, aceste articole de îmbrăcăminte au fost concepute pentru a modela partea superioară a corpului unei femei, de obicei prin utilizarea unor materiale textile rigide, a unor suporturi rigide și a unei ținute strânse. Nu a trecut mult timp până când includerea unui busc vertical a fost plasată în față și în centru pentru a menține garsoniera și trunchiul în poziție verticală.

În timp ce formele, moda și utilizările acceptabile ale corseturilor s-au schimbat oarecum de-a lungul secolelor, construcția de bază nu s-a îndepărtat prea mult de conceptul original.

Cearceafurile, tivurile și aproape orice alt element al îmbrăcămintei feminine au suferit transformări radicale de la domnia reginei Elisabeta I : puține femei moderne din ziua de azi ar suporta rigorile fustelor și ale galoanelor, ca să nu mai vorbim de senzația opresivă a brocardei grele de la gât până în picioare.

Corseturile, totuși, sunt încă folosite pentru a susține sânii, a corecta burta, a întinde talia și, în general, a crea o siluetă mai feminină. Ce rol joacă busturile în utilitatea acestei piese de îmbrăcăminte și cum au fost adaptate de-a lungul timpului pentru a răspunde cerințelor funcționale și capriciilor modelei?

Busturile au fost adăugate în partea din față a corsetului destul de curând după ce a fost inventată piesa de îmbrăcăminte. Modelele spaniole din secolul al XVI-lea prezentau o bucșă rigidă din lemn sau din os în partea din față și suporturi de baleină (adică os de balenă) de jur împrejur – de unde și numele de “dezosare”.

Primii coarne de corn au fost realizate dintr-o varietate de materiale rigide, cum ar fi lemnul, osul, fildeșul, cornul, balenele și scoicile.

Construcția
coarnelor

Primele coarne au fost concepute ca o singură bucată de material cu o formă dreptunghiulară sau triunghiulară care se întindea de la stern până la partea inferioară a burții. În general, erau plate, dar unele erau curbate, în funcție de efectul cerut și, sperăm, de confortul purtătorului.

Primele
bustiere
prezentau uneori o mică gaură în partea de sus sau de jos, astfel încât să poată fi cusute în haine pentru a le menține la locul lor.

Sculpturi de bustiere

Ca în cazul oricărui tip de design, forma urmează funcția, iar bustierele nu făceau excepție. Nu a trecut mult timp până când aceste suporturi practice pentru îmbrăcăminte au fost înfrumusețate cu elemente decorative sub formă de intarsii și sculpturi.

Câteva erau incredibil de decorative, cu modele florale delicate și reprezentări de animale, creaturi mitice, clădiri sau bărci.

Câteva afișau chiar și mesaje precum “speranță”. Credeați că pietrele gravate cu mesaje inspiraționale erau ceva nou? Nu: se pare că busuiocurile erau pietrele cu mesaje inspiraționale din secolul al XVI-lea.

Datorită amplasării acestui obiect intim, nu era neobișnuit ca partenerul unei femei să îi ofere acesteia un busuioc gravat cu imagini, mesaje sau poezii îndrăznețe. Astăzi, busuiocurile de dragoste sunt expuse în muzee.

Sculptori trebuie să se fi distrat descoperind sentimente romantice precum “Iubește suspinele dulci, acest iubit / Care ar vrea foarte mult să-mi ia locul”. Cu alte cuvinte, tipul era gelos pe buscul care stătea toată ziua între sânii iubitei sale.

>

Cu alte cuvinte, tipul era gelos pe buscul care stătea toată ziua între sânii iubitei sale.

Buscul din
două piese

La mijlocul secolului al XIX-lea, a apărut buscul din două piese, sau despicat, care a câștigat rapid popularitate, datorită caracteristicii de prindere în față, care a facilitat intrarea și ieșirea din corset.

Cel mai răspândit busk despicat astăzi este
buskul
drept – care este, în esență, o formă dreptunghiulară lungă – dar alte câteva modele au fost populare în diferite momente.

Busk
în formă de lingură

Când vedeți un busk în formă de lingură, puteți ghici imediat de unde vine numele său. Acest model este îngust în partea de sus, cu un cerc mai larg în formă de lingură în partea de jos, având o curbură convexă. Inventat în 1879 de Joseph Beckel din New York, acest model a fost conceput pentru a susține și chiar a arăta curba burții.

La acea vreme, talia evoluase considerabil în jos, de la talia imperiu de la începutul secolului al XIX-lea la talia naturală și fustele în formă de clopot de la jumătatea secolului al XIX-lea, iar apoi la fustele cu talie joasă, care erau mai strânse în jurul abdomenului inferior.

Arată curbura trunchiului poate că a fost la modă la acea vreme, dar femeile își doreau în continuare susținere și confort, iar bustul în formă de lingură le oferea acest lucru.

Bustiera
conică

Bustiera conică a înlocuit bustiera în formă de lingură pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece talia a continuat să se micșoreze la începutul secolului
XX. Cu o formă similară, bustiera conică se îngustează în partea superioară, dar are un fund în formă de pară – la fel ca bustiera lingură, dar plată în loc de curbă.

Acest hibrid între bustiera lingură și bustiera dreaptă a susținut silueta edwardiană în formă de S, ajutând la accentuarea curburii bustului și a feselor, aplatizând în același timp burta.

O bustieră pentru fiecare corp

Astăzi, bustierele sunt de obicei fabricate din oțel și, datorită fabricației moderne, sunt disponibile în multe lungimi, lățimi și forme, deși bustierele drepte rămân cele mai comune. De
asemenea,
bustierele sunt
disponibile într-un curcubeu de culori pentru a se asorta cu orice corset sau pentru a adăuga o notă de fantezie.

Busterele standard au o lățime de un centimetru și jumătate și au vârfurile rotunjite pentru a preveni presiunea nejustificată și sfărâmarea țesăturii, ca să nu mai vorbim de cusături incomode. Manșoanele largi au un centimetru lățime pe fiecare parte pentru o rezistență și un suport incredibil. Ele sunt cele mai potrivite pentru a fi legate strâns.

În peste 500 de ani de utilizare regulată, mânecile nu s-au schimbat prea mult. Dar, sincer, nu sunt prea multe de schimbat când vine vorba de suportul central al corsetului. Cu doar o mână de caracteristici din care puteți alege, este ușor să găsiți busuiocul care se potrivește nevoilor și dorințelor dvs. particulare.

.

Istoria corsetului

>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *